kolmapäev, 11. märts 2020

Kokkuvõte



Osalesin Erasmus VETHUB nn õppimis-õpetamiskohtumisel Barcelonas, mis toimus 2.-6. märtsini k.a. Kohtumisel osalesid 4 riigi esindajad (Hispaania, Saksamaa, Taani, Eesti) esindajad. Meile tutvustati Hispaania haridussüsteemi, kahte erinevat kutsekooli (riiklik ja erakool riikliku toetusega), täiendõppe keskust Kübernaariumi, organisatsiooni EXIT Foundation, mis tegeleb meie mõistes kutsevaliku aasta ja ka juba põhikooli pooleli jätnud noortega, nende kutsevaliku, õppe ja tööturule sisenemise abiga ning suurt mess-kongressi Advanced Factories- Industry 2020. Viimasel päeval toimus arutelu Hispaania kutseharidussüsteemi headest külgedest, võrdlusest teiste riikidega ja parimatest praktikatest. Minu arvates on meil Hispaaniast õppida eelkõige töökohapõhise õppe osas. seal on see märksa rohkem levinud ja organiseeritum kui meil ning käib koolipoolse korraldusega (muidugi koostöös ettevõtetega). Väga huvitav ja vajalik kogemuste omandamise reis oli.

pühapäev, 8. märts 2020

Reede, 6. märts


Reede hommikul tegime kokkuvõtteid Soli juhtimisel. Arutelu kutsehariduse üle kujunes väga sisukaks ja leidsime, et kõigil on midagi oma riigi süsteemist nö välja pakkuda ja midagi teistelt õppida.
Kui olime lahkunud ja sakslased lennukile saatnud, külastasin kuulsat kirikut Sagrada Familia. Seegi oli fantastiline elamus.

laupäev, 7. märts 2020

Neljapäev

Neljapäeval külastasime organisatsiooni Foundacio EXIT, mis tegeleb nende noortega, kes kukuvad kutsekoolist või ka üldharidusest välja. Neil on seal kolm etappi, nö orienteerumine või valik - see meenutab meie kooli kutsevaliku aastat, siis õpe peamiselt töökohapõhisena, nagu aru sain ja lõpuks abi sisenemaks tööturule.


neljapäev, 5. märts 2020

Kolmapäev

Kolmapäeval külastasime nö pool-erakutsekooli Escoles Profesionals Salesanes, mida riik (osaliselt) toetab. Selles koolis tegelikult gümnaasiumiosa ka, aga põhiliselt ikka kutsekool. Palju oli juttu töökohapõhisest õppest, mida nad nimetavad 'dual system'. Neil on see märksa teistsugune kui meil. Noored kutsehariduse esimese aasta lõpul saavad kandideerida töökohapõhisesse õppesse ja esmase otsuse teeb kool, kes sinna saab (seniste tulemuste põhjal). Siis läheb noor ka ettevõttesse vestlusele ja lõpliku otsuse teeb ettevõtte ning finantseerib seda siis mingi grandi- või stipendiumisüsteemi kaudu. Selles koolis on nii, et ka töökohapõhises olles käivad nad iga päev koolis (3 t koolis, 5 t tööl), aga see korraldus on kooliti erinev (kooli enda otsustada).






Pärastlõunal käisime suurel messil Advanced Factories 2020 - Industry 4.0, kus tutvusime uue tehnoloogiaga tööstuses. Peamiselt sai näha igasuguseid toredaid roboteid, aga ka 3D printimist ja veidi muud.


Hiljem õhtustasime koos taanlaste ja sakslastega kohalikus pubis.

teisipäev, 3. märts 2020

Teisipäev

Täna külastasime Institut Escola del Treball'i, mis on kohalik avalik (riiklik) kutsekool. Umbes sama suur kui meie kool, üle 3000 õpilase ja midagi 240 õpetajat. Vaatasime tehnikaosakonda, elektri- ja elektroonikaosakonda ning IT-osakonda. Mõned pildid tehnikaosakonnast:






Õhtupoole külastasine Kübernaariumi (Cibernarium), mis tegeleb peamiselt täiendõppega IT alal, kusjuures see kõik on tasuta!!! Pakutakse õpet nii vanuritele, noortele, täiskasvanud tööotsijatele ja ka täiendõpet töö kõrvalt. Fantastiline! Kahjuks seal (sees) pildistada ei lubatud😞




esmaspäev, 2. märts 2020

Esmaspäev, 2. märts

Täna algas kell 15 meie Industrial VET Hub kohtumine. Kahjuks osalen sellel üksinda, sest Tiina Aidnik ei saanud haigestumise tõttu tulla. Kuna enne oli palju vaba aega, tutvusin ka Barcelona vaatamisväärsustega: La Rambla, Gooti kvartal ja Barcelona katedraal.
Barcelona katedraal
Gooti kvartal
Meid võtsid vastu kohalikud Jordi Castillo ja Sol Bermejo. Sakslased hilinesid, sest Frankfurdi lennuväljal olla tiirelnud droon ja kogu lennuliiklus seisis kaks tundi😲
Jordi rääkis meile Hispaania  ja eriti Kataloonia haridussüsteemist. Mulle meeldis nende kaheastmeline kutseharidus, kus kõrgemal astmel võimalik edasi spetsialiseeruda ja kõrgem tase saavutada. Nad ei punni ka kutsehariduses üldaineid õpetada nagu meil põhikoolijärgselt on. Kuigi mõnes mõttes on meie süsteem hea, et saab minna edasi ülikooli, aga palju neid reaalselt läheb? Hispaanias on olemas ka ühtsed koolid, mis annavad nii üldharidust kui ka kutseharidust ja nad plaanivad need pigem sulgeda. Veel olid huvitavad nende pool-erakutsekoolid, kus riik maksab toetust - peamiselt õpetajate palka, kuid muude kulude eest tuleb tasuda väikest õppemaksu (ca 200 EUR kuus). Töökohapõhise õppe analoog on neil ka olemas, aga ega seda jagu kõikide jaoks ja neil ka ikka pigem selles kõrgemas kutsehariduse astmes.
Homme lähemegi reaalset kutsekooli külastama ja kübernaariumisse.